facebook tracking

Niklas nu certifierad av Energimyndigheten

Niklas_Eriksson_beskuren_blogg.jpg

Niklas Eriksson, energiingenjör, har varit med och byggt upp Umeå Energis arbetsmetodik när det gäller energikartläggningar. Nyligen blev han också certifierad av Energimyndigheten inom området. 

 

– Certifieringen krävs för att utföra arbetet och innebär också en trygghet för våra kunder, säger Niklas.

2014 infördes ett lagkrav som innebär att alla stora företag i EU – de med fler än 250 anställda och en omsättning på över 50 miljoner euro – ska gå igenom sina fastigheter för att hitta energibesparingsåtgärder. I samband med detta beslutade bland andra Umeå Kommunföretag att Umeå Energi skulle göra energikartläggningar av hela koncernen. 

– Umeå Kommunföretag, där Umeå Energi ingår, är en stor koncern med differentierad verksamhet med många fastigheter. För att få utföra arbetet krävs att kartläggaren är certifierad.

Användbar även i mindre skala

En energikartläggning är en metodisk och noggrann genomgång av en verksamhet för att hitta energibesparingar i fastigheter. Den följer alltid en speciell ordning och metodik. Den kunskap som Umeå Energi skaffar sig vid genomförande av energikartläggningar hos stora bolag, kan även erbjudas våra övriga kunder. 

– Vi kan applicera det vi lärt oss och hjälpa företag i deras processer för att skapa en energieffektivare verksamhet. Det finns behov hos allt från industrier till fastighetsföretag. Martinsons såg i Bygdsiljum är ett aktuellt exempel. Där har vi genom en utredning av deras värmesystem sett till att deras värmepannor går stabilare.

Energikartläggningarna är en möjlighet att visa kunden att Umeå Energi är en naturlig samarbetspartner kring energitjänster. Till exempel projektering, projektledning vid åtgärder som ska ge energibesparingar och uppföljning av åtgärderna.  

Ett kraftfullare verktyg

Niklas, som är energiingenjör, arbetade med energideklarationer i flera år innan han var med i arbetet med att bygga upp Umeå Energis satsning på energikartläggningar. 

– Kartläggningarna är något annat, mer omfattande. De kom till för att energideklarationerna inte gav önskat resultat, det behövdes ett kraftfullare verktyg.

För Umeå Energi är det praktiskt att ha en certifierad energikartläggare eftersom man då kan genomföra hela kartläggningen med egen personal och inte behöver anlita konsulter. Utöver Niklas är det ytterligare fyra personer hos Umeå Energi som arbetar med energikartläggningar. Alla är energiingenjörer. 

– Vi är konkurrenskraftiga inom energikartläggningar och för våra kunder finns stora vinster att göra. De får en detaljerad bild av hur energin används i sina fastigheter och kan genomföra åtgärder som ger både ekonomiska och miljömässiga besparingar. 

Lediga jobb

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor