facebook tracking

Innovativ och lärande - sommarentreprenörernas sommar

UEI_4151.JPG

Medan många av oss varit lediga har Sommarentreprenörerna Matilda och Linnea jobbat för att skapa en IoT-tjänst som baseras på sensordata från LoRa-nätet som vi bygger i Umeå. Lärorikt, för studenterna likväl som för oss!

 

Hej! Berätta, vad är det ni har gjort under sommaren?

– Uppdraget var att utforska IoT och LoRa genom att skapa ett testcase för att se potential och möjligheter. Utifrån det har vi format en projektplan och arbetsuppgifter, säger Linnea Berggren, som pluggar till civilingenjör med inriktning interaktion och design.

– Det var nyttigt att förstå och forma uppdraget utifrån Umeå Energis vision. I brainstorming-fasen pratade vi också mycket om Umeå som stad och hur den kan bli smartare – vilka potentiella appliceringsområden det finns, säger Matilda Andersson, som läser till civilekonom med ett fördjupande år inom management.

- Tillsammans med styrgruppen - Umeå Energi och Atea - fastnade vi för idéerna runt ett "smartare friluftsliv" och vad som kan vara bra att veta inför en utflykt. Därefter satte vi fokus på design - marknadsundersökning, klickbar prototyp och användartester. Vi fick många roliga idéer från enkäten, såsom att mäta hur mycket mygg det är på en plats. För att testa tekniken har vi placerat ut sensorer som mäter väder, vattentemperatur och fyllningsgrad i vedförråd. ATEA har en plattform där vi kan hantera data och nu ligger fokus på att få ut det till en egen webb och skapa tjänsten. Att se hur teorin funkar i praktiken innan vi ska presentera slutresultatet för styrgruppen i september, säger Linnea. 

På bild ser vi prototypen:

UEI_4141.JPG

Hur har ni lagt upp själva arbetet?

- Vi delade upp arbetet i faser med delmål och har inlett dagarna med ett morgonmöte där vi pratat igenom vad som ska göras. Vi kompletterar varandra bra och har fått lära oss saker av varandra samtidigt som vi fått ta stort ansvar, säger Matilda.

- Det är bra att se på samma sak på olika sätt - jag ser system medan Matilda ser affärsmöjligheter, samtidigt är båda intresserade av innovation, säger Linnea.

Hur har det varit? Vad har varit kul? Utmanande?

- Det har varit häftigt att få lära sig nya saker, i dialog med kommunen och användare lära oss om staden få andra perspektiv, säger Linnea.

- Det har varit spännande, lärorikt och roligt. Att få vara en del av utvecklingen och jobba med sådant som ännu inte finns är kul, det är lite som ett äventyr, säger Matilda.

Vad har sommaren gjort med er bild av Umeå Energi?

- Jag tänkte innan att energibolag är spännande och jag tänker det ännu mer nu. Umeå Energi är ett företag med mycket historia samtidigt som det händer mycket och man ligger i framkant när det gäller samhällsutveckling, säger Matilda.

Vad tar ni med er?

- Jag känner att jag har vuxit i min yrkesroll och fått praktisk erfarenhet. Och massa nya kontakter, säger Matilda.

- Jag håller med. I skolvärlden är det ibland svårt att uppskatta vad man kan. Här har alla litet på oss och sagt "kör på", säger Linnea.

Hej Lars Mikaelsson, innovationsledare och med i styrgruppen, vad säger du, vad har Sommarentreprenörerna gett Umeå Energi?

- Det har varit inspirerande att se hur Matilda och Linnea har tagit sig an uppdraget och hur långt dem kommit på kort tid!

Framförallt visar det på vilka möjligheter som finns med att bygga tjänster i det LoRa-nät som vi på Umeå Energi äger. 

Resultatet blir ett givande lärande för studenterna, för oss och ATEA, säger Lars.

Lediga jobb

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor