facebook tracking

Arkitekthögskolan i bergtunneln

​Förra veckan hade vi besök av en grupp från Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet. Kopplat till ett projekt kring byggnadsmiljöer i Umeå ville de se delar av den 3,5 km långa bergtunneln som går från Ålidhems värmeverk till Hamrinsberget.​

Studenterna är med i ett projektarbete där varje grupp är tilldelad ett område i Umeå för att beskriva olika byggnadsmiljöer inom regionen. De kontaktade Umeå Energi för att de ville besöka vår bergtunnel då den är en unik konstruktion inom deras tilldelade område. Tunneln går från Ålidhemsverket till Hamrinsberget och byggdes mellan 1974 och 1975. Den rymmer fjärrvärme, fjärrkyla, bredband samt VAKINs (fd Umeva) vatten och avlopp.

Per Anundi, processingenjör, visade runt studenterna i en del av tunneln och de fick en beskrivning av hur fjärrvärme/fjärrkyla fungerar.

– Det är roligt att visa våra anläggningar, det finns alltid något intressant att berätta. Särskilt kul är det när det kommer en grupp från en helt annan bakgrund än en själv, dels för att se deras reaktioner men också för att det ställs andra sorters frågor. De var nyfikna på det mesta och var såklart extra intresserade av när den byggdes, hur djupt ner i marken den ligger och vilka som jobbar med den. Jag tror att de flesta som besöker tunneln tycker miljön är häftig och lite skrämmande, säger Per.

Visste ni förresten att…​

… det cirkulerar ca 1000 000 liter fjärrvärmevatten i timmen (!) genom tunneln just nu? 2000 000 l/h om en lägger ihop både fram och returledning.

Lediga jobb

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor