facebook tracking

Energikartläggningar – nytt växande område med stor potential

 Genom energikartläggningar kan vi hjälpa våra kunder till ökad insikt om sina fastigheter och få dem att lägga pengar på rätt energibesparande investeringar. Potentialen är enorm eftersom många har gammal och ineffektiv teknik i sina fastigheter, säger Johan Brändström, som är chef för tekniskt affärsstöd på Umeå Energi.

Umeå Energi påbörjade arbetet med energikartläggningar under 2015 när det blev lagstadgat av EU. I dag arbetar fyra certifierade energiingenjörer på heltid med tjänsten och sedan starten har ett tiotal kartläggningar gjorts inom Umeå Kommunföretag, däribland hos Bostaden, UPAB och Umeå Hamn. Under hösten 2017 är det meningen att Umeå Energi ska sälja sina tjänster på den öppna marknaden i Umeå.

– Vi ska vara den naturliga partnern inom energitjänster i Umeå och har i dagsläget ett försprång mot andra aktörer tack vare att vi direkt ute hos kund kan applicera vår statistik och vår omfattande kunskap inom olika energifrågor.

Tydlig plan med åtgärder​

​En energikartläggning innebär att man genomför en grundlig och detaljerad genomgång av kundens fastighet. När den är klar har kunden en bra överblick över hur fastigheten fungerar, var energin tar vägen och en tydlig plan över vad som behöver åtgärdas. Det kan handla om allt från drifttider i fläktaggregat där justeringar betalar sig från dag ett till insatser som kräver större investeringar och har återbetalningstider på 5 till 15 år.

– Genom energikartläggningarna visar vi vår trovärdighet på marknaden, vi vill få kunderna att använda sin energi så effektivt som möjligt och göra rätt åtgärder i rätt följd. Den senaste tidens höga energipriser i kombination med låga räntor innebär att det finns stort utrymme för energibesparande åtgärder.

Väcker många nya tankar​

Johan Brändströms erfarenhet är att många kunder inte räknat på hur mycket pengar det går att tjäna på energieffektiviseringar, utan istället fokuserar på att försöka hålla nere sina underhållskostnader. Det innebär att kartläggningarna ofta väcker nya tankar som också kan hjälpa dem med andra frågor.

– Vi visar kunden vilken potential som finns, både ekonomiskt och miljömässigt. Nästa steg blir att hjälpa kunden hela vägen, med allt från upphandling av nya produkter till projektledning och installation. Det skulle också passa in i Umeå Energis utveckling mot att bli ett mer tjänsteorienterat bolag.

Omöjligt att fuska​

 I en energikartläggning använder sig Umeå Energi både av egen energistatistik och information som hämtas från kunden. Ofta hjälper kunden till med resurser, exempelvis en drifttekniker som tillhandahåller ritningar och visar runt i fastigheterna. En kartläggning brukar ta 80 till 120 timmar per fastighet, givetvis beroende på hur stor den är och vad den används till. Energikartläggningen är mer komplex och omfattande än den energideklaration som fastighetsägare också genomför.

Hur och vilka som får genomföra en energikartläggning är reglerat av Energimyndigheten, som också granskar kartläggningarna och de certifierade (i dag är runt 100 personer certifierade i Sverige).

– Vi står bra rustade på alla sätt för att utvecklas inom energitjänster, som ser ut att kunna bli en ny, bra marknad för oss. De fyra personer som jobbar heltid just nu* har fullt upp så vi kan behöva förstärka med fler.

Lediga jobb

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@umeaenergi.se
 • Andreas Andersson
 • Anton Södergren
 • Birgitta Granström
 • Clas Blomqvist
 • Elizabeth Eriksson
 • Emma Lundström
 • John Josefsson
 • Kjell Ekholm
 • Kristin Arvidsson
 • Lotta Jonsson
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor