facebook tracking

Ett gott exempel på när ny teknik spar både tid och pengar!

360-kamera effektiviserar markfoto Johan Sjöblom, projektledare, visar hur vi likt Google Street View numera filmar sträckor där det ska grävas bredband. Istället för att som tidigare fota varje meter för bra dokumentation. Ett gott exempel på när ny teknik spar både tid och pengar!

Då Umeå Energi gräver på en markägares eller vägförenings mark ansvarar vi alltid för att det efteråt ska se ut precis som innan. För att få klarhet i situationer då grävningen ifrågasätts av dem, eller av de entreprenörer som gräver åt Umeå Energi, har projektledare fram tills nu fotat sträckan med mobilen.

– Det är lätt hänt att missa en bit när du ska fota flera kilometer för hand. Genom att filma i 360 grader kommer vi att spara onödiga utgifter på dyra återställningsjobb där vi hamnat i ord mot ord, säger Johan.

Spar tid och pengar
För bra dokumentation bör varje meter fotas. Det blir 100 stillbilder på 100 meter, plus tid för sortering. Nu kör Johan samma sträcka på 10 sekunder.

– Vi kan filma ett helt område på 20 minuter och få med allt, istället för att ta stillbilder på alla meter vilket tar en hel dag. Den här typen av kameror har utvecklats bra och de drygt 10 000 kr den kostar spar vi snabbt ihop i tiden vi spar, säger Johan.

Dessutom skickar kameran med GPS-information som gör att materialet kan synkas med Umeå Energis kartsystem. Och redan har fler tids- och pengasparande bieffekter visat sig.

– Vi som projekterar stora bidragsområden slipper nu åka ut och titta på sträckan om vi har funderingar. Vi kan också filma innan det blir vinter så att vi kan göra förberedande arbete som annars fått vänta, säger Johan.


Så funkar det
Johan åker till platsen som ska dokumenteras och sätter kameran längst bak på bilen. Sedan är det bara att koppla ihop kameran med en smartphone.

– Via mobilen kan du titta runt och ändra kamerainställningar för att sedan starta den och köra iväg. Det är speciellt bra då projekt kan vara uppdelade på flera smådelar, då kan du pausa och köra till nästa plats för att fortsätta, säger Johan.

Kameran fungerar som att den har "ögon i nacken". Den har två linser som båda ser 180 grader och klistrar sedan ihop filmerna i skarven.

Många användningsområden

När vi ber honom nämna tänkbara användningsområden står det snabbt klart att de är många.

– Det kan vara intressant för alla som har med schaktning att göra. Kanske också för Marknad om man vill göra något spännande klipp. Den är dammtålig och vattentät så varför inte låta den åka med gripklon ner i bunkern på Dåva? Det går också att livesända t ex konferenser så att den som tittar kan kolla runt i rummet, säger Johan.

Lediga jobb

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor