facebook tracking

Spännande distansutbildning som ger jobb direkt

I bild: Ulrika Assarsson, student som gör sitt ex-jobb på Umeå Energi. Foto: privat

Ulrika Assarsson bor i Grundfors utanför Storuman och går sista året på den treåriga distansutbildningen Högskoleingenjör med inriktning elkraft (HING). Hon gör just nu sitt ex-jobb på Umeå Energi.

– En jättespännande utbildning där man garanterat får jobb efteråt, säger hon.

Umeå Energi är sedan 2011 med och sponsrar utbildningen, som bygger på ett nära samarbete med flera aktörer som bidrar till innehållet genom föreläsningar, projektuppdrag, praktikplatser och ex-jobb. Behovet av elkraftingenjörer med specialkunskaper ökar och arbetsmarknaden är god. Umeå Energi kan till exempel erbjuda en framtida arbetsplats för elkraftsingenjörer, som bland annat driftingenjör, projektledare och anslutningsingenjör.

Framtidsbransch
– Jag tycker det är kittlande att se fram emot ett jobb i en framtidsbransch där det kommer hända mycket närmaste tiden. Elkraftsingenjörer kommer till exempel behövas både för att klara klimatomställningen och digitaliseringen, två enorma frågor som påverkar alla, säger Ulrika Assarsson.

Hon hade jobbat inom järnvägen i över tio år och ville ha en ny utmaning när hon hittade HING.

– Jag har alltid varit fascinerad av transformatorer och ställverk så att söka mig till en elkraftsingenjörsutbildning kändes ganska naturligt. Att den är på distans passar också mig eftersom jag bor långt från närmaste universitet.

Behöver inte vara mattegeni
Hon tycker att utbildningen är genomtänkt och att det är ett plus att den har nära anknytning till arbetslivet, bland annat via projektuppdrag kopplade till företag och föreläsningar från tidigare studenter som berättar om vad de jobbar med idag. Nu gör hon sitt ex-jobb på Umeå Energi, där hon undersöker hur elnätet påverkas när fler elledningar grävs ner i marken istället för att dras i luften.

Utöver studierna hemmavid har hon och hennes klasskamrater – som kommer från hela landet – haft två samlingsveckor per termin i Umeå, Skellefteå eller Sundsvall med laboratorieövningar, föreläsningar och studiebesök.

– Det är en jättebra utbildning om du är intresserad av teknik, den kräver en del men du behöver inte vara ett mattegeni. Jag har fått en solid grund att stå på, nu gäller det att välja inriktning inom elkraft. Men vad jag än väljer kommer jag få ett meningsfullt jobb, säger Ulrika Assarsson.

Viktig rekryteringsbas
Agnetha Linder är elkraftsingenjör och jobbar som produktspecialist inom Elnät på Umeå Energi. Hon har varit engagerad i HING under flera år som föreläsare och handledare till ex-jobbare.

– För Umeå Energi är det väldigt viktigt att de blivande elkraftsingenjörerna får en bra utbildning, utbildningen är också en bra rekryteringsbas för oss. Vi har goda erfarenheter av studenter från HING och flera har också fått jobb hos oss, berättar hon.

Ex-jobbet brukar pågå från mars till juni ungefär och här försöker Umeå Energi tillsammans med studenten hitta områden att undersöka som passar båda parter. Ett pågående exempel under 2020 är Björn Nilssons ”Metod för analys av kapacitet i befintligt distributionsnät med avseende på mikroproduktion med solceller samt privat elbilsladdning”.

Ett ex-jobb är ett bra sätt för oss att lära känna studenten och studenten oss. Det är lite som en lång anställningsintervju. Jag tycker också att det är inspirerande att jobba med studenterna. De är vetgiriga och engagerade.

Agnetha Linder Produktspecialist
Sök till utbildningen! Anmälan är öppen 15 mars till 15 april 2021
Läs mer om vår relation med studenter och skolan
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor