facebook tracking
Xavier Guinchard

Xavier Guinchard

Elkraftingenjör

Karriärsida_xavier.jpg

Från Paris till Umeå

 

– Jobbsnack går bra på svenska nu, men det är svårare på fika och luncher. Det säger Xavier Guinchard, fransman och civilingenjör, som arbetar som Elkraftsingenjör sedan juni 2018.

Xavier flyttade till Sverige i juli 2017 efter att ha jobbat med det franska elnätet i tolv år. Och det var kärleken som förde honom hit. Hans flickvän Olivia, de har varit tillsammans sedan 2008, är från Umeå. Hon bodde och arbetade några år i Paris, men flyttade tillbaka hit 2015.

– Jag hade ett bra jobb och lägenhet utanför Paris, men Olivia bor ju i Umeå och efter så många år på samma arbetsplats kändes det som det var dags att testa något nytt. Jag hade funderat på att flytta till Sverige i några år och det lät som en intressant utmaning, berättar Xavier.

Till Umeå Energi kom han via Korta vägen, en Arbetsförmedlingen-insats för att effektivisera utlandsfödda akademikers väg in på arbetsmarknaden, där arbetsplatspraktik varvas med en intensivkurs i svenska.

– Ett bra sätt att komma in i Sverige och lära sig språket. Jag och Olivia har bara pratat svenska hemma sedan jag flyttade upp också, tidigare kommunicerade vi på engelska. Jag börjar få koll på svenska nu, även om det fortfarande blir en del Google-translate i mobilen.

På Umeå Energi arbetar han med olika uppdrag: nätmodellering med Siemens PSSE, skyddssystem och provning, reaktiveffektkompensering, nätförluster och beräkning av magnetiska fält – med hjälp av flera programvaror han själv utvecklat. Det är ungefär samma arbete som han hade i Frankrike.

– Jag trivs utmärkt, fick snabbt kontakt med kollegor. Jag gillar att jag får vara både på kontoret och ute på fältet. I Frankrike sitter elkraftingenjörerna bara på kontoret.

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor