facebook tracking
Magnus Stenvall

Magnus Stenvall

Affärsutvecklare

_SAM2333.jpg

Från branschjätte till lokal aktör

 

Med en bakgrund från ett större, numera globalt företag i energibranschen, ville Magnus satsa på den lokala närheten bland annat för att kunna se den skillnad som hans arbete faktiskt gör.
- Umeå Energi gör ju skillnad här i Umeå vilket är jätteroligt och spännande att få vara en del av.

Detta, i kombination med kortare beslutsvägar som gör det möjligt att se påverkan av det som görs, var några av de faktorer som motiverade Magnus att söka sig till just Umeå Energi för 16 år sen.

År 2002 påbörjade Magnus sin anställning som driftchef för affärsområdet Värme på Umeå Energi och har besuttit flera olika roller sedan dess. Idag arbetar han med affärsutveckling inom samma område, där en stor del av arbetet innefattar de förändringar som sker i energibranschen idag.

- Umeå Energi har en väldigt fin historia av att vara infrastrukturbyggare. Dock har väldigt mycket byggts inifrån och ut – alltså att vi byggt baserat på vad vi trott att behoven varit istället för att faktiskt undersöka vilka behov som finns ute hos våra kunder och bygga utifrån det. Så på senare tid har det handlat om att vända ut och in på oss själva kan man säga, med målet att bli mer kundorienterade.

Nya möjligheter med partnerskapsprojekt

I rollen som affärsutvecklare arbetar Magnus också mycket med partnerskapsdiskussioner. Då energibranschen är i så stor och konstant utveckling inser fler och fler aktörer att man behöver samarbeta för att kunna hänga med i den utvecklingstakt som krävs. Därför arbetar Magnus idag mycket med att hitta partners där samarbeten kan initieras som gör det möjligt för flera aktörer att utvecklas tillsammans genom att stötta och komplettera varandra. 

Vad tycker du är det bästa med att arbeta på Umeå Energi ur ett personligt perspektiv?

- Jag skulle vilja säga att Umeå Energi är ett rättvist bolag. Alla har i stort sett samma förmåner, det spelar ingen roll var i organisationen man sitter. Till exempel har friskvård alltid varit en stor del av Umeå Energi och det är ett företag som bryr sig om alla medarbetare vilket är något som jag tycker mig ha känt sen första stund.

När jag frågar Magnus om hur han tycker att företaget satsar på honom som medarbetare svarar han att han fått mycket hjälp och stöttning i sin roll som chef och ledare, både genom intern stöttning och genom olika kurser och utbildningar. Bland annat har arbetsmiljöfrågan har varit ständigt högprioriterad för Umeå Energi så även i det får vi chefer mycket stöttning som gör det möjligt för oss att ta vårt arbetsmiljöansvar.

En framtidsbransch

-
Jag tror inte att det finns någon risk för att komma till en bransch som stagnerar om man väljer energibranschen, utan det kommer vara fortsatt stor utveckling framöver. Så vill man jobba med något där det kommer hända mycket de kommande åren och vara säker på att få jobb så tror jag att energibranschen är helt rätt. Sen är det ju inte bara ingenjörer och tekniker som kommer behövas inom denna bransch utan även många andra yrkeskategorier.

För företagets framtid specifikt tror Magnus att det kommer spela en fortsatt central roll i Umeå och kanske en ännu större roll än det gör idag. Att staden även förväntas växa mycket de kommande åren, ser han också som en fördel.

- Det betyder att vi kommer ha att göra. Alla som bor i Umeå behöver hjälp att lösa energifrågan på ett smart sätt. Det gäller inte heller bara energi utan även kommunikationsfrågor som vi tar med oss från bredband. Ett mer digitaliserat samhälle där många tjänster är sammankopplade med varandra, kommer Umeå Energi ha en väldigt viktig roll att fylla även där.

Utbildning

På gymnasiet läste Magnus Maskiningenjörsprogrammet innan han läste vidare på Energiutbildningen på Umeå Universitet. Han har även läst Företagsekonomi och Nationalekonomi samt lite Juridik vilket gör honom både till ekonom och ingenjör.

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor