facebook tracking
Magnus Torrkulla

Magnus Torrkulla

Chef IS/IT


Från en global finanstjänst till IT-chef på Umeå Energi

Ett energibolag är uppbyggt på ett liknande sätt som en bank, med olika affärsområden och en avancerad IT-infrastruktur. Det berättar IT-chefen Magnus Torrkulla, som för tre år sedan tog steget till Umeå Energi efter en global karriär inom finansindustrin:
– Det gjorde att Umeå Energi kändes hemtamt även om det för mig var en ny bransch.

Magnus Torrkulla hade hela världen som sitt arbetsfält när han började längta till ett arbete närmare familjen hemma i Umeå.
– Nu kan jag prioritera tid med familjen samtidigt som jag har en utvecklande arbetsroll som stimulerar mig. Den kombinationen värdesätter jag högt, berättar han.

Dessutom finns det ytterligare en annan aspekt som gjorde att Magnus valde att söka sig just till Umeå Energi. Energibranschen går mot en mer öppen elhandel där produkter och tjänster i framtiden kommer att kunna köpas över landsgränserna.
– Den förändringen har jag varit med om inom finansindustrin, det gör att jag känner mig trygg i det förändringsarbete som ligger framför oss. Möjligheten att få vara med på en utmanande och utvecklande förändringsresa är en av faktorerna som lockade mig hit. Det händer mycket inom energiområdet generellt, både i och med införandet av förnybara energilösningar och smarta nät samt ett bredare och mer fokuserat hållbarhetsarbete.

För Magnus är steget från ord till handling oftast kort. När han började på Umeå Energi bestod IT-avdelningen av tolv medarbetare. Det första Magnus då gjorde var att sätta sig ner och försöka förstå organisationens uppbyggnad och behov, för att därefter identifiera ett antal förbättringsområdet.
– Jag delade upp IT-avdelningen i tre huvudfunktioner; drift och underhåll av vår IT-plattform, systemförvaltning av våra IT-stöd samt systemutveckling.

Det hela mynnade ut i ett omfattande förändringsarbete mot ett mer agilt arbetssätt, där IT-avdelningen vuxit med fler medarbetare – främst inom systemutveckling.
– Vid det tillfället bestod utvecklingsfunktionen av bara tre medarbetare, och i dag, två år senare, har utvecklingsavdelningen vuxit till tio medarbetare. Att vi anställt fler interna resurser istället för att anlita konsulter handlar om att vi ska få ett snabbare flöde och en bredare branschkunskap hos våra medarbetare. Jag införde samtidigt Scrum och Kanban för att få en bättre överblick över vårt dagliga arbete. I min roll som IT-chef har jag stor nytta av att själv ha arbetat som systemutvecklare eftersom det skapar en större förståelse för mina medarbetare. Det tror jag är viktigt att ha med sig när man som chef ska leda i förändring.

Så vad är egentligen den största skillnaden mellan att jobba globalt jämfört med lokalt? Magnus förklarar:
– Den största fördelen med att arbeta i ett bolag med stark lokal förankring är möjligheten att träffa människor ansikte mot ansikte. Jag upplever hela Umeå Energi som väldigt ”norrländskt” med en avslappnad arbetskultur bestående av tillmötesgående medarbetare. Det skapar goda förutsättningar för att trivas.

Utbildning: Systemvetenskapligt program Umeå universitet
Den största kulturkrocken jag upplevt: När jag jobbade på en japansk investmentbank hade cheferna ofta med sig assistenter till mötet. När mötet väl började satt assistenten vid bordet och sov, det tyckte cheferna var helt okej eftersom assistenten inte hade någon intern inblandning i det vi skulle diskutera. Det var väldigt annorlunda men samtidigt både spännande och lärorikt!


Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor