facebook tracking
Emma Lundström

Emma Lundström

Processingenjör

”Vi hjälps åt att se till så att umeborna får värme i sina hus, oavsett vad”

Kraftvärmeverken i Dåva är hjärtat i Umeås fjärrvärmeförsörjning. Här arbetar Processingenjören Emma Lundström med att planera och optimera fjärrvärmeproduktionen utifrån ett viktigt arbetsredskap – löpande väderprognoser.

Hur mycket kan en felande väderprognos egentligen ställa till det? Rätt så mycket – särskilt under vinterhalvåret, berättar Emma Lundström.
– Om prognosen säger att det ska bli minus tio grader men det i själva verket blir minus tretton, då kan det innebära att vi måste dra igång ännu en anläggning för att klara behovet av värme i hushållen. För att arbeta med så låg miljöpåverkan som möjligt krävs så få start och stopp som möjligt, därför eftersträvar vi alltid ett jämnt flöde i värmeverken. Mitt i smällkalla vintern handlar min roll mycket om att parera förändringar i utomhustemperaturen.

Innan Emma började på Umeå Energi hösten 2013 arbetade hon inom keramikindustrin. Därifrån fick hon med sig många erfarenheter som är användbara i hennes nuvarande roll som processingenjör.
– Där lärde jag mig det industriella processtänket, det har jag nytta av i min nuvarande roll som processingenjör. Dessutom är det en fördel att vara driven, nyfiken och flexibel eftersom ingen dag är den andra lik. Det händer att vädret inte blir som vi trott eller att saker går sönder. Då gäller det att snabbt tänka om utifrån nya förutsättningar, det är en av faktorerna som gör mitt jobb så roligt!

Utöver rollen som Processingenjör sitter Emma med i Avfalls Sveriges styrmedelsgrupp, branschorganisationen inom avfallshantering och återvinning – något som berikar både Emma personligen och Umeå Energi som organisation.
– Jag fick frågan om jag ville sitta med och tvekade inte en sekund. Jag får värdefulla erfarenhetsutbyten samtidigt som vi får möjlighet att ligga i framkant vad gäller lagändringar och nya regelverk som påverkar vår verksamhet. Att få förtroendet att sitta med gör att jag växer som människa.

Berätta om något som gör dig extra stolt över Umeå Energi!
– På Umeå Energi hjälps vi åt att se till så att umeborna får värme i sina hus, oavsett vad. Om en panna går sönder så finns det medarbetare som rycker ut dag som natt, alla dagar året om. När det verkligen gäller så märks det vilken sammanhållning vi har, inte bara inom företaget utan hela energibranschen. Skulle en storm skulle bryta ut som gör hela Västerbotten strömlöst vet jag att våra kollegor ute i landet ställer upp och hjälper till. Den vetskapen gör att jag sträcker lite extra på mig när jag bär Umeå Energi-loggan på tröjan.

Utbildning: Civilingenjör inriktning energiteknik, Umeå Universitet, examen 2009.
Mitt första intryck av Umeå Energi: Under min första intervju fick jag direkt en positiv känsla. Att jag har fyra barn kan av många uppfattas som ett hinder i arbetslivet, men här såg man det som en styrka. Att jag har ett halvt fotbollslag hemma gör att jag blivit van att hålla många bollar i luften och att se till att saker och ting blir gjorda på en begränsad tid. Det känns väldigt bra att kunna dela det synsättet med Umeå Energi, på så sätt känner jag alltid att jag har mina chefer och kollegors stöd i ryggen.

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor