facebook tracking
Emma Jakobsson

Emma Jakobsson

Produkt- och affärsutvecklare – El

”Vi är först ut i Sverige med att hyra ut solcellsanläggningar”

De senaste åren har produkt- och affärsutvecklaren Emma Jakobsson gjort en intern resa inom Umeå Energi. I sin nuvarande roll får hon vara med och ta fram nya produktlösningar för Umeå Energis kunder, något som bland annat resulterat i möjligheten att hyra ut solceller.

När Emma Jakobsson började på Umeå Energi för sex år sedan gick hon från ett energibolag till ett annat. Med sig från sin förra arbetsgivare Göteborg Energi hade hon värdefulla erfarenheter och insikter i de möjligheter och utmaningar som energibranschen står inför.
– Från början sökte jag mig hit för en tjänst som projektledare. Jag visste inte själv om jag skulle kunna fylla kostymen, men fick mycket peppning från Umeå Energi som trodde på mig redan från start. Det kändes roligt att mötas av det engagemanget redan från start, förklarar Emma.

Sedan dess har hennes roll förändrats, via en chefsroll för en grupp tekniker och ingenjörer inom kundnära service på fjärrvärmesidan, till produkt- och affärsutvecklare inom affärsområdet el.
– Min nuvarande roll är helt annorlunda mina tidigare uppdrag. Nu jobbar jag i en liten grupp där styrkan är att vi är så olika. Gruppen består av bland annat ingenjörer, tekniker, ekonomer och samhällsvetare vilket gör att vi har en bra dialog och hög kreativitet där alla kan bidra med sina specialistområden. Att tänka mångfald i ett bredare perspektiv är något som Umeå Energi kommer att behöva jobba mer med framöver, så att vi även får en kulturell utväxling. Det hoppas jag kommer göra oss ännu mer kreativa och öppna för variationer.

Emma och hennes team har bland annat arbetat med att ta fram en ny affärsmöjlighet. Resultatet är att Umeå Energi sedan nästan ett år tillbaka erbjuder sina kunder att hyra en solcellsanläggning.
– Istället för att investera i en egen solcellsanläggning är det möjligt att hyra en av Umeå Energi till en förutbestämd månadskostnad. Som energibolag är vi först ut i Sverige med att erbjuda denna typ av hyrlösning. Det har visat sig ha ett stort intresse bland våra kunder eftersom många tycker det är enklare att hyra än att äga. När det gäller att leverera på jobbet så är jag väldigt stolt över att vi lyckades lansera försäljningen av solcellerna trots att vi hade en kort tidsram. Utöver solcellslösningarna har vi arbetat en del med infrastrukturen för laddstolpar och framtidens elbilar, berättar Emma.

På vilket sätt känner du att Umeå Energi satsar på dig som medarbetare?
– När jag började på chefstjänsten inom fjärrvärme fick jag gå en ledarskapsutbildning. Dels en allmän kurs för alla chefer inom Umeå Energi och dels en extern kurs inom ledarskap. Jag fick många bra verktyg för att lyckas i min nya roll. Jag har alltid känt att det finns möjlighet att förkovra mig om jag hittar kurser och utbildningar jag är intresserad av och kan motivera för min chef. Umeå Energi är väldigt lyhörda för utveckling.

Utbildning: Magisterexamen i energiteknik, Umeå universitet, examen 1999.
Mitt bästa karriärtips: Lita på dig själv och dina unika egenskaper, var öppen för förändringar och anta nya utmaningar med ett leende. Som tjej – ta ingen skit!
Så tankar jag ny energi:
I samtal med människor
Mitt smultronställe i Umeå:
Det finns så många! Hemma på min gård där vi har många pågående projekt. Umeälven – att springa, cykla eller promenera längs med vattnet. Väven – biblioteket och restaurangerna.

Några av mina kollegor

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@umeaenergi.se
  • Andreas Andersson
  • Ann-Christin Bäckström
  • Anton Södergren
  • Birgitta Granström
  • Clas Blomqvist
  • David Lindström
  • Elizabeth Eriksson
  • Emma Jakobsson
  • Emma Lundström
  • Johan Örnberg
Teamtailor

Employer branding från Teamtailor