facebook tracking
Martina Björkén

Martina Björkén

Projektingenjör


”En vänlig och hjälpsam kultur råder i hela el- och energibranschen"

Alla människor är i behov av fungerande el i sina hem. För att Umeås invånare ska få ljuset att flöda i sina lampor finns Martina Björkén och hennes kollegor på elnätssidan inom Umeå Energi, som ser till att elnätet ständigt utvecklas och växer.

Vad gör en projektingenjör på elnätsidan inom Umeå Energi? Martina Björkén har svaret.
– Det är en bred roll som innebär att jag tar hand om elnätsprojekten när de kommer till sitt slutskede. Mina huvudsakliga arbetsuppgifter består dels av att förbereda projekt inför arbetsstart, dels av att agera projektledare och driva projektet tills det är klart.

En vanlig arbetsvecka kan starta med att Martina har fått ett nytt projekt. Det första hon gör då är att åka ut och titta på arbetsområdet i verkligheten för att se om det finns träd, stenar eller asfalt som man helst inte vill gräva i.
– Jag väljer en lämplig väg för elkabeln och om möjligt träffar samtidigt markägarna som antingen är privatpersoner eller kommunen. Det är de som känner till marken allra bäst, och för oss är det otroligt viktigt att vi har en bra relation med de som blir berörda av vårt arbete, säger Martina och fortsätter:

– Väl tillbaka på kontoret ritar jag upp nätet i ett program för att sedan utföra nätberäkningar och dimensionera elnätet och bestämma vad och hur mycket material som kommer att gå åt. När arbetet väl sätter igång ger jag utförliga instruktioner så att arbetet ska flyta på så smidigt som möjligt. Det är otroligt roligt att få åka ut och uppleva nya platser varje vecka. Att få se nya delar av Umeå kommun och dess invånare är det klart roligaste med mitt jobb.

När Martina först började på Umeå Energi fick hon vara ute och arbeta sida vid sida med en eldistributionselektriker för att bland annat lära sig göra skarvar i kablar. Det material hon i dag arbetar med att beställa är saker hon tidigare aldrig stött på i sitt liv. Att få se materialet ute i verkligheten har hjälpt henne mycket i rollen som projektingenjör, och än idag ges hon mycket tid till intern praktik.
– För att lära mig hur olika material beter sig har jag också fått gå en utbildning inom jordkabelnät, arrangerad av Svensk Energi i Uppsala. Via den utbildningen fick jag lära mig vilket material vi ska använda och hur jag ska beräkna dimension på jordkabeln. Det känns bra att Umeå Energi ger mig möjlighet att utvecklas, jag känner att de verkligen satsar på mig och stöttar mig i de beslut jag fattar.

På frågan vad som gör Martina extra stolt över sitt arbetet är svaret solklart. I vintras drog ett kraftigt snöfall in över Norrbotten vilket gjorde att stora delar av länet blev strömlöst till följd av att elledningarna tyngdes ner av de stora snömassorna.
– Fyra av mina kollegor som är eldistributionselektriker satte sig då på snöskotern för att jobba dygnet runt med att lösa problemet på plats. Det gör mig så stolt att Umeå Energi kan gå in och hjälpa andra energiaktörer när det verkligen gäller. Det är ett tecken på den vänliga och hjälpsamma kultur som råder i hela el- och energibranschen!

Utbildning: Civilingenjör inriktning energiteknik, Umeå universitet, examen 2013.
Det bästa med att jobba med elnät: Elnätsområdet rymmer så många olika yrkesroller. Det finns projektingenjörer som jag, planeringsingenjörer som bland annat utformar detaljplaner tillsammans med kommun, driftsoperatörer och montörer. Det är ett brett arbetsområde som gör skillnad för alla människor i hela länet eftersom alla är i stort behov av ett fungerande elnät. Det är något som verkligen inspirerar mig.

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor