facebook tracking
Nina Runeke

Nina Runeke

UX designer

"Jag har varit här i ett år och aldrig haft riktigt tråkigt"

Intresset för interaktionen mellan människa och dator grundade Nina inom utbildningen till Civilingenjör i interaktion och design. Efter examen stod det klart att hon ville jobba med att göra digitala miljöer användarvänliga, men att hon skulle jobba med interaktionsdesign hos Umeå Energi var dock inte helt väntat.

– Jag hade inte tänkt Umeå Energi som ett It-företag tills jag såg en annons som lyfte exakt det jag vill göra. Förväntningarna har sedan motsvaras och Umeå Energi visar verkligen att man ser syftet med att tänka igenom alla steg i digitala produktioner.

Från papper till Photoshop

Nina jobbar med att förbättra Umeå Energis webbplats ur ett användarperspektiv. Med utgångspunkt i besökarens behov skissar hon på en lösning – först på papper och sedan i Photoshop. Att besökaren ser själva flödet av klick som logiskt har hon i åtanke under hela processen.

– God läsbarhet genom exempelvis rätt färgval är också viktigt för tillgängligheten. Därefter lämnar vi över till gruppen som jobbar med webbutveckling. Vissa saker, såsom korrigering av text, ändrar vi däremot direkt på egen hand.

Att lära känna
Arbetsdagarna är väldigt varierande men ofta ingår möten, dels genom en löpande dialog med de som utvecklar webben men också inom diverse projekt som behöver hennes kompetens.

– Att vara involverad i många olika typer av projekt är ett bra sätt att lära känna företaget och jag har fått mycket nya kunskaper genom det.

Ninas två närmsta kollegor jobbar med digital marknadsföring och affärsutveckling. Att hon i övrigt jobbar inom enheten Marknad som sköter den externa kommunikationen gör det enklare att hålla ett samlat kundfokus. Just dialogen med kunden är något Nina ser fram emot att vidareutveckla framöver.

– Jag kommer att börja göra mer användartester, så att kunder får testa nya funktioner på webben innan vi lanserar dem. Mitt exjobb handlade om just detta, jag tycker att det är kul att se hur andra regerar på något jag tycker känns självklart.

Delade värderingar och möjlighet att utvecklas
När vi frågar Nina om vad som gör att hon trivs inom företaget svarar hon ”klyschigt, men det är arbetskollegorna”. Även möjligheten att utvecklas och ta mer ansvar är ett stort plus.

– Vi har en pott för utbildning varje år, det är upp till mig att utveckla det jag vill så länge jag kan motivera att det är relevant. Jag besökte senast Sveriges största UX-konferens vilket var riktigt inspirerande.

Att Umeå Energi gör bra saker skapar stolthet, berättar Nina, som också lyfter det faktum att hon delar företagets värderingar kring ekologisk och social hållbarhet.

– Att hela Umeå är våra kunder känns coolt. Umeå Energi har en positiv bild i staden vilket gör att man blir extra stolt, även om jag inte kan så mycket om hur vi t ex producerar el i detalj kan jag ändå motivera valet av Umeå Energi då jag vet att vi bara säljer grön el.

Om Umeå Energi var en person så skulle den vara: en trevlig person som alltid har något nytt och intressant att prata om.  

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor