facebook tracking
Peter Sandström

Peter Sandström

Distributionselektriker

”Det är roligt att vara delaktig i stans utveckling”

Peter anställdes på Umeå Energi 2002 och fem år senare började han jobba som distributionselektriker – ett varierande arbete där han i lag ser till att Umeå har ett hållbart elnät. Genom arbetsrotation fick Peter möjligheten att testa sig fram till en tjänst han var nyfiken på.

Peter berättar att han egentligen är på ”fel plats” om man utgår ifrån att han i grunden är utbildad byggnadsingenjör. Genom interna blockutbildningar har han blivit diplomerad och certifierad distributionselektriker.

– Jag började på Umeå Energis förråd bakom disken samt som inköpare, och blev där intresserad av rollen som distributionselektriker då jag hanterade deras material och fick träffa de som jobbade. Jag såg hur man arbetade med ledningarna och tänkte att det skulle vara kul att testa på.

Peter förklarar skillnaden mellan en distributionselektriker och en ”vanlig” elektriker som att en distributionselektriker arbetar med allting som leder fram till huset – från huset tar istället installatörer över. Genom möjlighet till arbetsrotation på 3 månader kunde Peter testa på vardagen som distributionselektriker, vilket visade sig vara minst sagt varierande.

– Det är väldigt varierat, man blir liksom inte less. Det kan röra alltifrån att bygga transformatorstationer, klättra i stolpar, skarva kablar och att underhålla ledningar och skåp. Arbetsuppgifterna prioriteras mycket utefter hur vädret ser ut från dag till dag. Då Umeå är en väldigt expansiv stad har vi även många nyanslutningar.

Peter ser på rollen som distributionselektriker som mångfacetterad och att den skulle tjäna på en varierad arbetsstyrka, för han tror att alla skulle passa in. Han lyfter hatten för ”Energi för Tjejer”, Umeå Energis strategiska satsning på att motverka den ojämna könsfördelning som råder inom energibranschen.

Vid frågan om det roligaste med hans jobb, förklarar Peter att det är arbetskamraterna och känslan av att vara någon till hjälp som motiverar.

– Jobbet i sig är inte alltid roligt, till exempel då det är tråkigt väder, men man vet ju att man hjälper någon stackare som är utan energi. Det gör mig stolt att kunna hjälpa människor, särskilt i beredskap, för folk är så tacksamma.

Då Peter talar om vad som han tycker är utmärkande för Umeå Energi, så är det främst förmånerna som han värderar högst. Utöver ”MåBra”-utbudet lyfter han fördelar i det vardagliga arbetet.

– Vi jobbar i lag, vilket enligt mig är värt mer än pengar, och eftersom vi arbetar inom kommunens gränser vet vi att vi alltid får sova hemma då det är nära till många av våra kunder. Vi bygger dessutom för hållbarhet och funktionalitet, inte för att det ska gå fort.

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor