facebook tracking
Johan Örnberg

Johan Örnberg

Elingenjör – Elnät

”Umeå Energi vill vara i framkant och det är kul att vara med på den resan”

För fem år sedan satt Johan och bläddrade i en broschyr som visade sig handla om en utbildning han tyckte verkade intressant. Johan har alltid varit tekniskt intresserad så plötsligt hade han sista minuten-sökt till HING, en treårig distansutbildning som ger en titeln elkraftsingenjör och, enligt Johan, goda jobbmöjligheter.

En del i Umeå Energis skolsatsning är att sponsra HING vilket gjorde att Johan träffade företaget regelbundet redan under studietiden.

– Umeå Energi var jätteinvolverande, med på alla träffar, gästföreläste och erbjöd studiebesök. När jag sedan sommarjobbade och gjorde mitt exjobb här kände jag att ”det här är ett ställe jag vill tillbaka till”.

Och så blev fallet efter att Johan prövat jobba på annan ort i två år. Då dök tjänsten elingenjör upp och Johan ville komma hem till Umeå och Umeå Energi där han visste att han trivdes och att nya utmaningar väntade med tjänsten som han lyckades få.

En vanlig dag idag

Arbetet idag går ut på att se till att Umeås elnät har en bra elkvalitet. Det görs nuförtiden mest från kontoret men variation och att vara 30 % av tiden ute på fält ser Johan som det optimala, då kan det handla om sådant som att sätta upp elkvalitetsinstrument.

– Det roligaste med jobbet är att felsöka och hitta lösningar. Om en kund t ex har problem med att det blinkar i lampor kollar vi igenom mätningen, ser vad det beror på och vad vi kan förbättra. Vi är tre personer som jobbar med samma sak i samma rum vilket gör det enkelt att bolla idéer och dela upp vad som behöver göras.

Viktigt att trivas

Det verkar som att Johan hittat den omtalade ”balansen mellan jobb och fritid”. Gruppens chef sätter upp vilka områden som ska hållas koll på och arbetstiden räcker till. Det är flextid och frihet under ansvar som gäller och med en öppen dialog är ingenting omöjligt.

– Det viktigaste är kollegorna och att ha en bra chef, vantrivs man på jobbet kommer det inte att bli en hållbar situation. På fritiden blir det mycket hockey, jag spelar i Vännäs HC och det brukar aldrig vara problem att komma ifrån ifall jag behöver vara ledig.

Gör det bästa för miljön

Det händer mycket i ett energibolag som vill vara i framkant. Solenergi, laddinfrastruktur och smarta elnät ger stora möjligheter och utmaningar som Johan tycker det är kul att vara med på.

– Miljön är som vi vet inte optimal, man försöker göra sitt bästa för att bidra och det vill Umeå Energi också göra.

På tal om miljön kan vi avsluta med att backa tillbaka till början och Johans exjobb på Umeå Energi. I det studerade han hur fartyg som står vid Umeå hamn skulle kunna försörjas med hjälp av vindkraft från bl a Umeå Energis vindkraftverk i Holmsund, istället för eget fossilt bränsle. För detta tilldelades Johan Umeå Energis pris för ”Årets exjobb”.  

– Det var roligt att få skriva om något som kan hända på riktigt. Vinsten var inget jag räknat med men det var hedersamt och det visar att jag gjort något slags bra jobb.

Johans tips till studenter som snart ska ut i arbetslivet: ”Våga ta dig för och ha en ödmjuk inställning. Det kanske kommer att kännas som att du inte kan vissa saker direkt, men du kan alltid lära dig.” 

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@umeaenergi.se
  • Andreas Andersson
  • Ann-Christin Bäckström
  • Anton Södergren
  • Birgitta Granström
  • Clas Blomqvist
  • David Lindström
  • Elizabeth Eriksson
  • Emma Jakobsson
  • Emma Lundström
  • Johan Örnberg
Teamtailor

Employer branding från Teamtailor