facebook tracking
John Josefsson

John Josefsson

Drifttekniker

"Jag har aldrig tyckt att det är tråkigt att gå till jobbet"

John har sedan barnsben varit en praktiker. Utbildningen till drifttekniker med inriktning kraft och värme passade honom därför perfekt. Under studietiden bodde John i Härnösand men familjesituationen gjorde att han hela tiden strävade mot Umeå. John berättar hur han via utbildningen fick träffa och höra mycket bra om Umeå Energi och att han tidigt bestämde att det var här han ville jobba.

– Jag gjorde alla mina tre praktikperioder hos Umeå Energi, ett tips till de som vill öka sina jobbchanser. Under praktiken fick jag utbilda mig inom företaget och visa vem jag är, efter examen fick jag jobb och har nu varit fast anställd sedan 2015.

Variation på många sätt

För en drifttekniker inom affärsområde Värme är ingen dag den andra lik. Med säkerhet i fokus gör John dagligen både planerade och oplanerade insatser för att säkerställa att anläggningarna som producerar Umeåbornas fjärrvärme fungerar. Under sommarhalvårets revisionsarbete kan större planerade insatser sträcka sig över månader, ena dagen lagar John en motor och när vi pratar har han precis hoppat in och kört truck i tio minuter.

– Det bästa är just variationen och att vi har mycket frihet under ansvar. Vi är fem personer som jobbar ”drift dagtid”, jag har huvudansvar för biobränslepannan på Dåva 2 men vi är överallt och hjälper till där det behövs. Det gäller både underhållsarbeten och dagliga kontroller.

För det mesta jobbar John praktiskt men en arbetsdag kan också inkludera att t ex gå igenom arbetsordrar på kontoret.  

– Du kan sitta vid skrivbord ibland och skruva ibland – du kan helt välja vilket gör att du aldrig blir trött. Det händer nya saker hela tiden.

Ett slag för medarbetarna

John berättar hur han aldrig känt sig riktigt ny på Umeå Energi eftersom att det var så enkelt att komma in i gruppen, hur den icke-hierarkiska stämningen bidrar till ömsesidig respekt, och att alla kan säga vad de tycker.

– Jag vill ge ett slag för medarbetarna i min grupp! Vi är som en stor familj och jag har aldrig tyckt att det är tråkigt att gå till jobbet. Runt hela Umeå Energi är alla trevliga och glada och emellanåt tar vi också del av vad som händer inom t ex Bredband eller Elnät vilket är roligt.

Fina förmåner

Umeå Energi satsar mycket på friskvård, det finns gym på anläggningarna och i det så kallade ”MåBra”-utbudet hittar du allt från spinning till körsång. Den typen av förmåner är något John värderar högt.

– Jag känner mig väl omhändertagen som arbetare och använder gymmet mycket även på fritiden. Det är den här typen av förmåner som bidrar till att jag aldrig vill byta arbetsgivare.

Umeå Energi satsar även mycket på att varje person ska utvecklas i det vardagliga arbetet. John har under sin tid inom företaget exempelvis gått kursen ”avancerad sopförbränning”, något han menar leder till nya idéer och förbättringar.

– Vi får åka på utbildningar och kurser men det är eget ansvar – om jag vill ta ett steg framåt får jag ta det själv vilket jag tycker är bra.

Där är John om 10 år:

”Förhoppningsvis är jag kvar på Umeå Energi, men vart jag är inom företaget vet jag inte. Antingen utvecklas jag på platsen jag är idag men vi har också tillgång till att byta område vilket många gör.”  


   


Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor