Från ett samhällsviktigt jobb till ett annat
Andreas skolade om sig från röntgensjuksköterska till elektriker.
Röntgensjuksköterskan som blev elektriker och älskar sitt jobb
När Andreas Eriksson hade jobbat som röntgensjuksköterska i nio år bytte han bana och utbildade sig till distributionselektriker. Något han aldrig har ångrat.
– Att jobba för Umeå Energi är fantastiskt. Jag har ett fritt jobb, kan påverka och får verkligen nyttja all min kunskap, säger han.
Gillar en utmanande vardag
Som distributionselektriker bygger han nya nätstationer, drar kablar, klättrar i elstolpar, underhåller elnätet och felavhjälper när något inträffar. Han beskriver sig själv som varken regn- eller köldskygg och berättar att han älskar att få vistas utomhus dagligen i jobbet.
– Saker kan hända långt ut på nätet eller på en ö, och ibland är det så mycket snö att man inte tar sig fram. Man måste se det som en utmaning – ju svårare desto roligare. Vi har bandvagnar, båtar och skotrar. Vad som än händer ska vi kunna ta oss fram.
Utvecklar sig själv och verksamheten
Andreas jobbade tidigare som röntgensjuksköterska, men längtade efter en organisation med större möjlighet att påverka och förändra.
Han kände många som jobbade inom energibranschen och de hade mycket gott att säga om sina arbeten. Så valet blev enkelt. Andreas hoppade på en yrkesutbildning till industrielektriker på distans och två år senare var han färdigutbildad. Först blev det jobb på ett annat energibolag i ett och ett halvt år, innan han började sin anställning på Umeå Energi.
– Jag är en person som har många idéer och förslag på hur man kan hitta bättre sätt att göra saker och ting på. Jag ville hitta ett yrke där detta tas tillvara och valde att byta bana. Det är det bästa jag gjort. Vi har bra förmåner och jag upplever verkligen att min arbetsgivare bryr sig om hur jag mår. Mår jag och mina arbetskamrater bra så fungerar verksamheten. Dessutom finns det möjlighet att göra karriär inom företaget, vilket jag tycker är viktigt.

Vikten av tillit och säkerhet
Som distributionselektriker jobbar man alltid två och två och det är beredskap var sjunde vecka. Personen man jobbar med är inte alltid densamma, men det viktigaste är att man litar på varandra.
– Vi jobbar med höga spänningar och stora strömmar och då kommer säkerheten först – och säkerheten jobbar vi med ständigt. Men följer man rutinerna så är det ingen fara.
Andreas tipsar andra som är intresserade av yrket distributionselektriker att komma på praktik och vara med en dag på jobbet för att se hur det går till.
– Har man ett jobb där man inte trivs så ska man definitivt byta – det förändrar allt! Energibranschen är dessutom en framtidsbransch. Allt ska elektrifieras och Umeå är en växande stad, vilket innebär att vi ständigt har stora projekt att jobba med. Det är mitt och mina kollegors bidrag till ett hållbart Umeå, avslutar Andreas.

En bransch med något för alla
Energibranschen är en växande framtidsbransch med stora jobbmöjligheter. Hos oss finns en mängd olika yrken och många vägar in. Oavsett om du är nyexaminerad eller vill byta yrkesbana mitt i livet. Senaste året har vi bland annat rekryterat distributionselektriker, drifttekniker, projektingenjör, miljöingenjör och specialister inom IT. Möjligheterna är många. Allt beror på vad du vill göra.

Hitta din väg
Energibranschen är en växande framtidsbransch med stora jobbmöjligheter. Om du utbildar dig inom energiområdet är du med säkerhet efterfrågad på arbetsmarknaden. Branschen behöver många nya medarbetare i takt med att elbehovet kommer bli större de kommande åren. I vår bransch kommer det alltid finnas jobb.
Du kan studera inom energi på både högskola och yrkeshögskola. Dessutom finns El- och energiprogrammet på gymnasiet som ger goda chanser till jobb direkt.

Möt fler av våra medarbetare
Här får du en inblick i vardagen på Umeå Energi och kan läsa om vad som ger våra medarbetare energi och glädje i vardagen. Tillsammans skapar vi en inspirerande och energifylld arbetsmiljö där varje individ spelar en viktig roll i att forma morgondagens samhälle.