
Lyckat samarbete med Designhögskolan pekar framåt
Mer effektiva arbetskläder, återanvända elbilbatterier som värmer fastigheter, en robot som lokaliserar nedgrävda kablar och ett nytt digitalt system för underhåll av transformatorstationer. Designhögskolan i Umeås samarbete med Umeå Energi har gett flera spännande exempel på hur industridesign kan utveckla energibranschen.
Det är elva studenter på skolan som under tio veckor arbetat med fem olika Umeå Energi-projekt. Studenterna inledde med att följa Umeå Energi-medarbetare på fältet för att se hur de jobbade men också för att pröva på olika sysslor, till exempel att klättra i elstolpar. Utifrån fältstudierna och research valde de sedan projekt.
– Studenterna har fokuserat på våra medarbetares vardagssituationer och utifrån det skapat förslag på konkreta lösningar som kan underlätta för oss och utveckla vår verksamhet. Samarbetet har varit så fruktbart att jag hoppas att det får en fortsättning, säger Anki Wretell, avdelningschef Nätbyggnad Umeå Energi.

Kapa energitoppar med elbilbatterier
En utmaning alla energibolag har är att befolkningen vid vissa tider, oftast från klockan 16 till 18, använder mycket energi samtidigt. Det skapar energitoppar som kan bli påfrestande för elnätet. Melissa Mahmutovic, Simon Linge, Kristjan Juks tog fasta på det i sitt projekt Energy Tile där de skissat på att återanvända gamla elbilbatterier – många kasseras när de fortfarande har mycket effekt kvar – i energiförsörjningen. Batterierna skulle grävas ner i marken under gatubrunnar – märkta med Umeå Energis logga – på trottoarer i stadsmiljö. Varje gång någon trampar på brunnen alstras energi. Lösningen blir också ett sätt för Umeå Energi att synas på platser där många passerar varje dag.
– Om batterierna placeras nära våra kunder skulle de kunna neutralisera energitoppar och vi skulle då inte behöva bygga ut nätet i samma takt som nu, säger Fredrik Heidenberg, sektionschef på Umeå Energi Elnät.

Samma utrustning idag som år 1900
I projektet Pole Climb tittade Anton Ingvaldson, Ruben Eriksson, Pontus Edman på utrustningen för de distributionselektriker som klättrar i stolpar. Idén fick de när de upptäckte att verktygsvästarna och stolpskorna elektrikerna använder i stort sett ser likadana ut i dag som för 120 år sedan. Trions förslag är något helt annat. Avsevärt smäckrare skor som är enkla att anpassa storleken på och en bekväm väst som är lätt att ta av och på. Utrustningen passar för både män och kvinnor, är som en förlängning av kroppen och gör att elektrikerna kan arbeta både säkrare och snabbare uppe i stolparna. Den är dessutom enkel att packa ihop för att inte vara skrymmande vid transporter.

Nedgrävda kablar och transformatorer
Patrick Krassnitzer och Lu Zheng utgick i sitt projekt Akira från att nedgrävda kablar spelar en allt större roll hos energibolagen. De designade en ny typ av mobil robot – försedd med två hjul och utrustad med bland annat GPS och kamera – som kan se kablar i marken och därmed göra det lättare för medarbetare på fältet att hitta dem.
Alexander Abele och Maximilian Brücks tittade i sitt projekt Chroma på hur energibranschen på ett modernare sätt ska kunna hantera transformatorstationer. De landade i ett nytt digitalt system som utnyttjar den ökade mängden högkvalitativa data. För de som arbetar med att kontrollera stationerna skulle det innebär att all nödvändig utrustning ryms i en väska, med en iPad som viktigaste arbetsredskap. Arbetet skulle då bli säkrare, enklare och mer lustfyllt.
Polisen och brandkåren
Upprinnelsen till samarbetet mellan Umeå Energi och Designhögskolan var att Fredrik Heidenberg och Åsa Hagervall, projektingenjör, lyssnade på en redovisning på Designhögskolan. Där berättade Thomas Degn, universitetslektor i industridesign och ansvarig för skolans program för avancerad produktdesign, om samarbeten med polisen och brandkåren. Fredrik tog efter det kontakt med Thomas och de kom överens om att göra något tillsammans.
– Ett värdefullt samarbete för oss. Vi har fått inblick i en komplex bransch med stora utmaningar och sett hur mycket olika kompetens det finns hos Umeå Energi. Att de var så öppna, nyfikna och intresserade av utveckling bidrog till ett lyckat projekt, säger Thomas Degn.
– Det var fascinerande att se studenternas engagemang och arbetsprocesser, hur de gick från brainstorm till färdiga förslag. Genom att vi varit involverade har vi också lärt oss en del om design och behovsdriven innovation, säger Fredrik Heidenberg.