Måns väg från exjobb till Miljöingenjör
Exjobb om driftstörningar på Dåva.
2015 gjorde Måns Kjellander sitt exjobb på Umeå Energi.
- Jag läste civilingenjör inom teknisk kemi och fick möjlighet att göra mitt exjobb på Umeå Energi. Det jag gjorde var att utreda en återkommande driftstörning på vår huvudproduktionsanläggning - nämligen att ett mineral kallat "kalcit" bildades på viktig pumputrustning som gjorde att de ofta havererade.
- Skulle jag ge ett tips till mig själv då är det nog att ha ödmjukhet inför att det sällan blir så att man direkt jobbar med det man är utbildad för. Exjobbet var en bra möjlighet att få nosa på arbetslivet, men det är en väg att vandra.
En tid efter Måns avslutat sin utbildning utlystes ett vikariat som drifttekniker, vilket Måns fick möjlighet att ta sig an. Ett vikariat som sedan förlängdes och utökades med ett kemiansvar.
Under denna tid hade verksamheten ett kompetensgap inom just kemi, vilket ledde till att det utvecklades en ny roll för Måns som kemiingenjör. I rollen som kemiingenjör jobbade Måns med att utveckla de kemiska processerna på produktionsanläggningarna Dåva 1, Dåva 2 och Ålidhem.
- Men det blev också en hel del felsökningar på andra vattensystem, exempelvis våra små fjärrvärmenät eller produktionsanläggningar. Så fort det handlade om kemi hamnade det förr eller senare på mitt bord, säger Måns.
2019 kopplades han ihop med miljöteamet och fick då frågan om jag ville börja som miljöingenjör. Idag arbetar Måns med miljöfrågor med fokus på kemi. Han är även kemikaliesamordnare på Umeå Energi.
Hur ser en arbetsdag ut?
- Det varierar väldigt mycket. En ständigt pågående jongleringsakt med många bollar i rullning som kräver en hel del simultanförmåga.
Har en del mer konkreta aktiviteter och grundleveranser som miljörapportering, revision och utvecklingsarbeten. Sen är jag involverad i några större spännande projekt.
Spännande projekt - berätta gärna mer!
- Tillsammans med ABB arbetar vi i ett digitaliseringsprojekt där vi utvecklar spännande metoder för maskininlärning. I korthet handlar projektet om att skapa en databaserad dubbelgångare av anläggningen Dåva 1. Sedan matas dubbelgångaren med data från våra styrsystem och checkar av den mot ett slags digitalt fingeravtryck. Om processen då stämmer tillräckligt illa överens med dubbelgångaren så kan det vara ett tecken på att något galet är på gång att hända - kanske ett läckage eller haveri.
- Ett annat spännande projekt är 2MEND-IX där vi samarbetar vi med andra energibolag, i ett nätverkande kommunikativt projekt för öka transparensen och kvantifiera miljönyttorna som uppstår med avfallsförbränning. Ett spännande projekt som belyser vilken roll som vi spelar i samhället.
Vad är det bästa ditt jobb?
- Kombination med variationen jag har i mitt jobb och den känsla jag har för kulturen som finns här på Umeå Energi. Kulturen är bra här, lätt att ha med folk att göra, enkelt att prata med folk och lätt att skapa samarbeten. Det finns en stor öppenhet – vilket underlättar i det arbete jag har.
Som förbättringskonsult hjälper Måns verksamheten att bli bättre
- Uppdraget som förbättringskonsult är ytterligare ett trevligt inslag i min arbetsvardag. I korthet handlar det om att hjälpa Umeå Energi att hitta och tänka kring den egna förbättringen och vara en extra "checkpunkt" innan den externa revisionen.
Huvudfokuset är att hitta förbättringar och inte att peka ut del. Det kan röra allt från arbetssätt, processer och rutiner, kommunikation till hur vi dokumenterar m.m. Verktygsmässigt jobbar vi mycket med intervjuer och kan sen följa upp med stickprovsflöden, vilket innebär att faktiskt kolla om den beskrivning vi fått också efterlevs i vardagen.
Måns interna resa på Umeå Energi
Aktuellt just nu
Under Lediga Jobb presenterar vi lediga jobb och aktuella examensarbeten.