Underhållsstopp – viktiga för stabilitet i nätet
Varje år genomförs inplanerade underhållsstopp på kraftvärmeverken vid Dåva och Umeå Energis yttre produktionsanläggningar. Stoppen är lagstadgade för att säkerställa tillgängligheten – men också en chans till proaktiva insatser som gör Umeåbornas fjärrvärmenät ännu bättre.
-
Det är stora projekt med många inblandade, men vi är ett jättebra team som taggar varandra och får det att flyta
John Josefsson
Underhållsingenjör
Underhållsstoppen, eller revisionerna som de också kallas, är ett stort lagarbete som sträcker sig genom hela Umeå Energis produktionsorganisation. Där finns bland annat underhålls-, dokumentations- och processingenjörer, beredare och tekniker som jobbar med förebyggande underhåll. För många av dem är det ett arbete som pågår året runt, för att de fysiska stoppen i april och maj ska vara så effektiva som möjligt.
Det krävs mycket planering och samordning och arbetet blir extra intensivt från ungefär februari och under tiden stoppen genomförs. Och det är väldigt många inblandade, inklusive utomstående entreprenörer kan det vissa dagar röra sig om över 100 personer som jobbar enbart med revisionerna.
Riskanalyser
John Josefsson är i år delprojektledare för stoppet på panna 8 på Dåva och huvudprojektledare för panna 9. I hans roll ingår bland annat riskanalyser, upphandling av entreprenörer, tidsplanering, arbetsmiljö- och byggarbetsmiljösamordning och ansvar för att allt genomförs enligt plan. En av utmaningarna är att se till att alla regler efterlevs, vilket det är mer jobb än vanligt med så här i corona-tider.
– En enkel sak som att se till att alla har munskydd är viktigt. Tidplanen är tajt och får vi in smitta under stoppet och måste avbryta blir det kostsamt. Sedan dyker det alltid upp överraskningar. Men då löser vi det, inom Umeå Energi finns bred kompetens.
Öppna generatorer
John började jobba med drift på Umeå Energi 2013 och som underhållsingenjör 2018. Han har varit med om flera underhållsstopp genom åren och tycker att bolaget har utvecklats på området.
– På det stora hela gör vi väl samma saker som förut, men allt är mer specificerat nu och planeras med ett noggrannare underlag.
Trots att han varit med på många stopp finns det saker som är nya för i år. En är öppningen av Dåvas två generatorer – som görs för första gången på 13 år. Den ena är en pjäs på 24 ton, den andra väger 12 ton.
– Vi lyfter bland annat ut rotorn ur generatorerna, centimeter för centimeter. Det tar flera timmar och är rätt häftigt att se. Att jobba med underhållsstoppet är för övrigt väldigt roligt. Det händer något nytt varje dag och man måste hela tiden vara på tårna.
Underhåll på 21 anläggningar
Henrik Fors är underhållsingenjör och ansvarig för underhållet av de två värmepumparna på Dåva under stoppen. Detta för att han är köldmedelscertifierad. Han är också bland annat involverad i upphandlingar av utrustning och tjänster. Hans huvudsakliga roll på Umeå Energi är annars underhållsansvar för 21 värmeanläggningar, från Graniten på Tomtebo till pannor i Sävar, Hörnefors och Bjurholm.
– När Dåva eller Dåva 2 står under revisionerna stöttar vi upp med att köra lite mer på de mindre anläggningarna när det behövs.
Problemlösning och nytänkande
Henrik jobbade som drifttekniker på Umeå Energi under elva år innan han blev underhållsingenjör 2019. Han har liksom John varit med på många revisioner och ser att de ger resultat. Det är till exempel färre driftstopp på alla produktionsanläggningar under vintern nu.
-
En av utmaningarna med att jobba med underhåll är att försöka förutse vilka problem som kan uppstå i framtiden och försöka hindra dem.
Henrik Fors
Underhållsingenjör
I jobbet ingår allt från att se långsiktigt till att kvickt lösa små vardagsproblem, ofta med inslag av nytänkande. Ett nyligt exempel som Henrik berättar om var när ett rör läckte i en värmeackumulator. Nu har isolering lagts runt röret så att det syns tydligt var det läcker om det händer igen.
– De årliga stoppen och underhållet i övrigt är mycket ett lagarbete. Vi har bra laganda och utöver de digitala morgonmötena om jobbet har vi Teams-fika på för- och eftermiddagarna för att behålla det sociala under pandemin. Alla längtar tills vi kan ses på Dåva varje dag som vanligt igen.
Väldigt mycket planering
Måns Höök är beredare och jobbar med akut underhåll och underhåll som behöver göras inom två veckor. Under stoppet arbetar han bland annat med planering, samordning och håller i morgonmöten och fördelar dagens aktiviteter. I rollen ingår också att beställa material och tjänster som är kopplade till revisionen.
– Planeringen är ett enormt jobb, som börjar ett halvår före stoppen. Utförandet ska sedan i den bästa av världar flyta enligt planeringen.
De två konkreta projekten Måns är inblandad i är den så kallade plastningen där man ser över glasfiberplasten i rökgasreningsanläggningen och reparationen av två fjärrvärmepumpar (byte av tätningar och lagringar, översyn av innandömet).
Färre ”brandkårsutryckningar”
Måns är liksom John och Henrik rutinerad när det gäller underhållstoppen och har varit med om ett flertal på Umeå Energi, både som tekniker och beredare.
Om stoppen gjordes mer sällan skulle det innebära fler akuta avbrott i fjärrvärmesystemet. Den regelbundna kollen innebär att det blir färre ”brandkårsutryckningar” och att alla kunder är garanterade en säker leverans.
-
Pannorna tar mycket stryk, det är högt tryck och höga temperaturer så det är bra att utrustningen är besiktningspliktig. Utifrån kontrollerna får vi på pränt det som behöver göras, både akut och inom ett år.
Måns Höök
Beredare