facebook tracking
Clas Blomqvist

Clas Blomqvist

Automationstekniker

”Jag har kollegor som arbetat här i 25-30 års tid, och det är ju ingen slump!”

Efter att ha arbetat som automationstekniker inom bilindustrin i tio år tog Clas Blomqvist med sig kompetensen till Umeå Energi. Sedan 2011 är han en av dem som ser till att tekniken bakom Umeåbornas värme fungerar.

– Något väldigt positivt var att jag redan under jobbintervjun fick träffa chef och kollega både i kontorsmiljö och ute på fält. Intervjun var alltså uppdelad i två delar, vilket var väldigt givande eftersom jag fick förståelse för arbetet i praktiken och teorin.

På gymnasiet läste Clas Elprogrammet där han efter första året fick välja inriktning och den som tilltalade honom mest var Automation, vilket omfattar styrsystem och robotar. Idag arbetar Clas med en rad varierande uppgifter och befinner sig ungefär 75 % ute på fält, och 25 % på kontor.

– En vanlig dag skulle kunna vara att jag åker till en av våra produktionsanläggningar och underhåller exempelvis biopannor och avfallspannor. Vi arbetar med en vid bredd av uppgifter såsom felsökning, förebyggande underhåll, kalibrering, programmering och elkonstruktion, men även samordning av entreprenörer. Var sjätte vecka har vi beredskap vilket innebär att man blir uppringd och får agera ”brandman” och ta de akuta jobben. Den veckan det infaller är det bra att inte vara för uppbokad, men i övrigt försöker vi hålla oss enligt planen i olika projekt och ombyggnationer.

Clas beskriver sin tid på Umeå Energi ”lite som ett mentorskap”. Detta då han - som 40+ - varit den yngsta av sina kollegor.

– Inom arbetsgruppen har vi god stämning - alla ställer upp för varandra och det finns alltid någon att ringa. Vi arbetar enskilt och i grupp då det krävs, och kan ha stor variation från ena dagen till den andra. Det bästa med jobbet är att man får utvecklas personligen samtidigt som man får följa den tekniska utvecklingen då vi jobbar med automationssystem som ligger i teknikens framkant. När vi arbetar med avancerad utrustning är det dessutom fritt fram om man är intresserad av att fördjupa sig.

På fjärrvärmefronten varierar arbetet mycket beroende på vilken tidpunkt på året det är.

– I grova drag handlar det om att hålla saker och ting i rullning på vintern, och under vår och sommar synas samt repareras det som behövs. Jag känner stolthet då jag vet att vi gör ett bra jobb för att andra ska få värme i kylan. Gör vi ett dåligt jobb får kunderna lida, så enkelt är det.

Clas ser positivt på den framtid som Umeå Energi har att erbjuda honom.

– Det finns klara karriärmöjligheter inom Umeå Energi men jag står inte och stampar. Jag har kollegor som arbetat här i 25-30 års tid, och det är ju ingen slump!

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor