facebook tracking

Digitaliserad gatubelysning efter sommarens jobb

Karriärsida_kristoffer bylund (003).jpg

Efter extrajobb, praktik och sommarjobb är Kristoffer Bylund nu projektanställd på Umeå Energi. Att digitalisera elnätet är liksom i hans tidigare uppdrag centralt då han i sommar dokumenterat belysningsnätet tillsammans med två HING-studenter, högskoleingenjörsprogrammet med inriktning mot Elkraft som Umeå Energi är med och delfinansierar.

 

Enkalre, snabbare och säkrare

 Ett av Umeå Energis uppdrag är att drifta gatubelysningen som ägs av Umeå Kommun. Under sommaren har Kristoffer tillsammans Isak Andersson och Elin Magnusson jobbat med att dokumentera belysningsnätet i systemet Digpro. – Att belysningsnätet finns inlagt likt våra nät i övrigt gör att systemet stämmer överens med verkligheten. Det underlättar för montörer som ska jobba med nätet, det är enkelt att se vilka lampor som är kopplade till vilken mätstation vilket sparar tid och ökar säkerheten. Det blir också enklare att göra beräkningar och se hur mycket effekt en viss slinga med lampor kräver, säger Kristoffer. Utifrån fysiska kartor har de kopplat ihop nätet i systemet, stadsdel för stadsdel. För att säkerställa att det blir rätt har man tillsammans gett sig ut på cykel eller i bil för att undersöka vissa stolpar och dess kopplingar vidare.

Intressanta insikter

Umeå Energi är med och sponsrar HING, en treårig distansutbildning för att bli högskoleingenjör med inriktning mot elkraft. Kristoffer tog examen därifrån i våras och Elin och Isak ska efter sommarjobbet börja på sista året. Isak är nöjd med sommaren på Umeå Energi:

– Jag började med 3 veckors praktik, det var jätteintressant att börja med att lära känna alla och de olika delarna av Umeå Energi. Jag har fått bra insikt i de olika ingenjörsyrkena. Sedan har det varit intressant att sitta med kartorna och fara ut i Umeå och se att det stämmer.

Hade hört mycket bra

Kristoffer började likt Isak lära känna Umeå Energi genom HING-utbildningen och praktik på sommaren. Han fick sedan möjlighet att jobba extra under studietiden, bland annat med att hjälpa till i ett projekt för att automatisera ledningskollen. Det var sedan självklart att söka projektanställningen han nu har.

– Jag sökte mig till Umeå Energi för att jag hade hört mycket om att det ska vara en bra arbetsgivare. Att jobba tillsammans, lösa problem och att åka ut på fält har varit extra kul denna sommar.

Hela Umeå tätort och Holmsund är nu snart färdigdokumenterat. Kristoffer ser vi i korridorerna fram till årsskiftet och i slutet av augusti tackar vi Elin och Isak för en fin sommar.

Lediga jobb

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb

Jobbar du redan på Umeå Energi?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor